.
středisko rybářství a myslivosti Jevany Středisko rybářství a myslivosti
Česká zemědělská univerzita v Praze Školní lesní podnik v Kostelci nad Černými lesy
english version
česká verze
deutsch version
rybářství Jevany

Ryby pod vodní hladinou, v různých obdobích roku.

Fotografie pořídil a ŠLP poskytl Hynek Kašpar a kolegové.
ryby pod vodou
ryby pod vodou
ryby pod vodou
ryby pod vodou
ryby pod vodou
ryby pod vodou
ryby pod vodou
ryby pod vodou
ryby pod vodou
ryby pod vodou
ryby pod vodou
ryby pod vodou
ryby pod vodou
ryby pod vodou
ryby pod vodou
ryby pod vodou


Zimoviště čápa černého z Voděradských bučin

V lesích spravovaných Školním lesním podnikem pravidelně hnízdí a úspěšně vyvádějí svá mláďata čápi černí (Ciconia nigra). První zprávu uvádí profesor Antonín Frič, ve svých rukopisných záznamech doslova píše: "Hnízdil roku 1871 poblíž rybníků černokosteleckých na vysokých jedlích". A v 60. letech minulého století byly opět černokostecké lesy jedním z prvních míst, kde se čápi černí usídlili (Brdička 1970). Jedná se tedy o hnízdiště velmi tradiční a dlouhodobé.
čáp černý
Hnízdění mláďat čápa černého v černokosteleckých lesích (červen 2015)

Ve Voděradských bučinách bylo v roce 2011 zdokumentováno hnízdo se čtyřmi mláďaty. Mladí čápi byli okroužkováni 10. 6. 2011 Františkem Pojerem, který také pořídil níže uvedenou fotografii mláďat na hnízdě u Struhařova. Jak je vidět na snímku, mláďata byla označena kromě běžných kovových kroužků také plastovými kroužky s unikátním kódem pro každého jedince. Tyto kroužky je možno přečíst dobrým dalekohledem na větší vzdálenost a tak jednotlivé ptáky později identifikovat na jejich tahových cestách, případně i později při hnízdění (čápi začínají hnízdit až ve věku tří let).

Jedno z těchto „našich“ mláďat bylo 23. ledna 2013 pozorováno v Ndiaffatte, v blízkosti města Kaolack ve státě Senegal v Africe. Souřadnice místa výskytu N 14°03' 55 W 16°05' 22. V Africe jej spatřili francouzští ornitologové Philippe Pilard, Nicolas Saulnier a Mathieu Bourgeois z nevládní organizace Liga na ochranu ptáků (LPO – francouzský partner BirdLife International). Vzdálenost do zimoviště, kterou musel čáp překonat je úctyhodných 4 874 km.

Náš čáp nebyl sám, na místě a v jeho okolí bylo pozorováno celkem několik desítek čápů černých a dokonce ještě jeden byl podle kroužku identifikován jako původem z Čech – jednalo se o čápa označeného na hnízdě ve vojenském prostoru Brdy ve středních Čechách (kód kroužku 63U4), který byl pozorován již v roce 2011 při prvním podzimním tahu v Belgii a ve Francii. V senegalské savaně s mokřady a baobaby se společně s čápy zdržovali kolpíci bílí a dva druhy afrických volavek.
čáp černý Kaolack
Mláďata čápa černého (Ciconia nigra), na hnízdě v blízkosti obce Struhařov, Praha východ.
foto - František Pojer, pořízeno 10.06.2011
Fotografie pořízená 28.1.2013 v Ndiaffatte, Kaolack, Senegal - ukázka charakteru místní krajiny
foto - Mathieu Bourgeois
čáp černý čáp černý
Čáp černý z Voděradských bučin - bílý kroužek s kódem 63PA, Senegal, Afrika, 23.1.2013, foto - Mathieu Bourgeois Čáp černý z Brd (63U4), Senegal, Afrika, 23.1.2013, foto - Mathieu Bourgeois
Kaolack Kaolack Senegal
Kaolack, Senegal, zimoviště čápa černého z Voděradských bučin, leden 2013, zdroj mapy-http://maps.google.cz/ Kaolack, Senegal, zelená šipka ukazuje zimní výskyt našeho čápa v lokalitě Ndiaffatte. http://maps.google.cz/
hnízdo v lesích ŠLP
Ukázka hnízda čápa černého v lesích ŠLP, čápata na hnízdě strnule stojí - tmavá barva hřbetu a letek spolu s nehnutým postojem jim zajišťují nenápadnost a tak poskytují ochranu před případným nepřítelem. foto - Ing. Jiří Neuhöfer, 2011.
Čápi černí hnízdí rádi na stromech se silnými větvemi - modřín, borovice, na vrškových zlomech s dostatkem opadu drobných větví zachycených v koruně, nebo si staví hnízda i na opuštěných hnízdech jiných ptačích druhů, jako např. na hnízdu káně lesní (Buteo buteo), zdokumentovaného v lesích ŠLP v blízkosti Kostelce n.Č.l. na počátku 60. let 20. století. (Brdička 1970), případně si staví hnízda na skalách. Evropské populace táhnou na zimu do Afriky a zimují v pásu tzv. Sahelu jižně od Sahary od Senegalu přes střední Afriku až po Etiopii, asijští čápi černí putují do Indie a Číny. Čáp černý se živí zejména rybami a dalšími drobnými živočichy. Jedná se o skrytě žijící a spíše plachý druh, který vyhledává ke hnízdění především rozsáhlejší lesní porosty s blízkostí vodních ploch, ať už tekoucích nebo stojatých. V otevřené a bezlesé krajině se častěji vyskytuje v době tahu a zalétá sem i při sběru potravy, často až 10-15 km daleko od hnízda. Už každým dnem se čápi opět vrátí i do našich lesů....

Aktuality

Popis střediska

Myslivost

Ceníky

Kontakty

Fotogalerie

Zajímavosti

Úvodní stránka ŠLP